fredag 22. august 2014

Betong workshop

Årets betong workshop gikk over fire dager. Hyttenabo Malin var kunstnerisk leder. Jeg var sjef for det eksperimentelle og mannen min som egentlig bare ville være blandemaskin hev seg inn i produksjonen med liv og lyst. 
Her er bilde mens han fremdeles insisterte på å være blandemaskin. Han blander hypertufa av tre deler ferdigbetong og en del ugjødslet torv.
Yogaball kledd med hønsenetting skal få et nytt liv som dinosauregg.
Så var det bare å klaske det på. Egget måtte stå et døgn halvferdig før vi kunne snu det og legge hypertufa på andre halvdelen.
Vi lagde noen mindre egg også. Her er det en ødelagt basketball som blir forvandlet. Tilslutt får den et lag med skjellsand fra stranda klappet inn.
Slik ble eggene. Vet ikke helt hva jeg skal si om resultatet. Ingen som har maken antar jeg. Det største egget er 60 cm i diameter og ganske lett siden det er hult. Yogaballen er fremdeles inni. Det fikk herde i fire døgn under presenning med vanning en gang for dag.
Vi lagde også skåler og trau. Ikke lett å få tatt bilder av alt når en er så grapsete, men her er et eksemplar.

Ja, som sagt holdt vi på i flere dager. Vi hadde en stasjon med hypertufa hos oss og en stasjon med finbetong hos Malin. Malin hadde vært på åpent verksted i Gøteborg og kunne teknikken. 
Hun brukte Finja reperasjonsbetong 4 mm (vet ikke hvordan jeg skal få roteret bildet).
Malin hadde kjøpt former til fuglebad på former.nu. Der kjøpte hun også et kafébordsett. Hun hadde kjøpt mosaikk på Mosaic Sweden. Vi festet mosaikken med tosidig teppetape. Viktig å trykke godt fast. Alle formene kan brukes flere ganger om en er nøye med å olje de før og rense de etter støpingen. Så vi brukte litt skumgummi med matolje på formen slik at betongen skulle slippe. Passet på å ikke få noe på flisene. Betongen blandet vi i bøtte med en hagespade. Det gikk med 25 kg betong til et fuglebad og 20 kg til et bord.
Denne formen skal bli et kafébord. Mosaikken er limt på og alt er klart til å fylles med reperasjonsbetong.
Dette fuglebadet er også gjort klart.
Først la vi et tynt lag betong for hånd. Det   ga fint resultat med lite bobler.
Vi jobbet litt for å få luftbobler ut etter at formen var fylt. Holdt kanskje på i 15 min med det. På bordet med de hvite flisene var jeg for hardhendt. Klasket hele formen i bakken gjentatte ganger. Det ble lite luftbobler, men formen fikk en sprekk og flisene forskjøv seg. 
Vi lagde to- tre ting hver på en halv dag og da var vi ganske slitne og happy.
Aller finest ble Malin sitt kafébord. Her er det tatt ut av formen etter to dager og er fremdeles vått. Fram til det lå det under presenning i skyggen og ble vannet jevnlig. Fuglebadene la vi i vann enda et døgn mens det skilte ut lut. 
Jeg var kjempefornøyd med dette hjertelige fuglebadet. Det blir nok ny workshop neste sommer!

tirsdag 12. august 2014

Den beste sommeren

Det var en fantastisk sommer. Den beste. Blomstringen har aldri vært bedre.
Her er det solhatt, anisisop og perovskia.
Roser og marikåpe.

Sedumtaket viste sin beste side!
Kongelys og vippevalmue.
Stokkroser og en plass i solen.
Kongelys i solnedgang. Bildet er lettere manipulert, men det skjønte dere.
Sommerfugl og solhatt.

Den vakreste i sommer var Rosa Pat 
Austin. Alle austinrosene oppførte seg bra i sommer. Tror de liker den kalkrike jorda. De får ikke noe særlig stell av meg og må klare seg selv.
Mannen dyrker sin interesse og holder seg i synsfeltet.


Hjemmelaget betongbord. Det er mannen som har bygd hytta og mye av møblene. Jeg planlegger og tegner. Mannen har bygd seilbåten også. Der har jeg bidratt lite, men liker å seile når vinden er passe.

Sommerfugler, humlesurr, gresshopper og bølgeskvulp. Baksiden av medaljen var brunsnegler og jordrotter og masse ugress. Pussig, men det har jeg ikke tatt bilde av.